Baked Chicken Potato Casserole
11 Gennaio 2023Preheat the oven at 325 °F / 165 °C / Gas Mark 3 Smear a 9 x 13 casserole or baking pan with olive oil. Alternatively, you can also use a cooking spray. Set aside. Pro tip – the oil will prevent the chicken and potatoes from sticking to the pan so make sure to be generous. Thaw the chicken at least an hour before baking. Pat dry with a clean paper towel. Chop into 2-inch cubes – Set asidePro tip – Frozen or wet chicken will result in too much liquid in the finished dish In a cup or bowl, combine milk and cream with onion powder, garlic powder, chicken bouillon, and cornstarch – set aside.Pro tip – you will need to stir the mixture again before adding it as the cornstarch will settle to the bottom. Peel and chop potatoes into small 1-inch cubes. Set asidePro tip – if the potatoes are not small they will not cook at the same time as the chicken. In the baking casserole add the chicken, potatoes, and chopped parsley. Season with salt and pepper and make sure it is well distributed in the pan. Pro tip – you can mix this directly in the baking casserole or use a separate mixing bowl. Stir the milk and cream mixture one more time to mix the cornstarch again and evenly pour it all over the casserole.Pro tip – you can add flour instead of cornstarch which makes the gravy thicker. Sprinkle with the three kinds of grated cheeses starting with Parmesan, Cheddar, and Mozarella. Top with more fresh herbs if desired. Cover the casserole with foil and bake for an hour or until the potatoes are tender. Pro tip – if the potatoes are cut small they will cook in an hour or they may take a few minutes longer. Then remove the foil and bake further for 25 to 30 minutes until potatoes are fork-tender.Pro tip – cooking uncovered will evaporate excess moisture as well as give the cheese a lovely caramelized color on top. But, keep a close eye to not burn the cheese. This is best served hot with a side salad or side-dish of sauteed veggies. Leftovers can be reheated in the microwave, covered with a wet paper hand towel or kitchen cloth. Pro tip – The moisture in the paper towel helps hydrate the potatoes and chicken.
Traduzione in Italiano:
Preriscaldare il forno a 325 ° F / 165 ° C / Gas Mark 3 Sungola una casseruola 9 x 13 o teglia con olio d’oliva. In alternativa, puoi anche usare uno spray da cucina. Mettere da parte. Suggerimento professionale: l’olio impedirà al pollo e alle patate di attaccarsi alla padella, quindi assicurati di essere generoso. Scongelare il pollo almeno un’ora prima di cuocere. Pat asciugare con un tovagliolo di carta pulito. Tritare a cubetti da 2 pollici – Messo da parte della punta – pollo congelato o bagnato provocherà troppo liquido nel piatto finito in una tazza o una ciotola, unire latte e panna con cipolla in polvere, polvere di aglio, bouillon di pollo e amido di mais – Messo da parte .Pro Suggerimento: dovrai mescolare nuovamente la miscela prima di aggiungerla poiché l’amido di mais si sistemerà sul fondo. Sbucciare e tagliare le patate in piccoli cubi da 1 pollice. Metti da parte la punta – se le patate non sono piccole non cucinano contemporaneamente al pollo. Nella casseruola da forno aggiungi il pollo, le patate e il prezzemolo tritato. Condisci con sale e pepe e assicurati che sia ben distribuito nella padella. Suggerimento professionale: è possibile mescolare direttamente nella casseruola da forno o utilizzare una ciotola separata. Mescolare il latte e la miscela di panna ancora una volta per mescolare di nuovo l’amido di mais e versarlo uniformemente su tutta la casseruola. Punta per la punta: è possibile aggiungere farina invece di amido di mais che rende il sugo più spesso. Cospargere con i tre tipi di formaggi grattugiati a partire da parmigiano, cheddar e mozarella. Top con più erbe fresche se lo si desidera. Coprire la casseruola con un foglio e cuocere per un’ora o fino a quando le patate sono tenere. Suggerimento professionale: se le patate sono tagliate piccole, cucineranno tra un’ora o potrebbero richiedere qualche minuto in più. Quindi rimuovere il foglio e cuocere ulteriormente per 25-30 minuti fino a quando le patate sono tender. Ma tieni d’occhio per non bruciare il formaggio. Questo è meglio servito a caldo con un’insalata laterale o letti di verdure saltate. Gli avanzi possono essere riscaldati nel forno a microonde, ricoperto da un asciugamano di carta bagnato o un panno da cucina. Suggerimento pro: l’umidità nel tovagliolo di carta aiuta a idratare le patate e il pollo.