Sheet Pan Lemon Chicken with Mushrooms  Roasted Garlic and Caramelized Onions

Sheet Pan Lemon Chicken with Mushrooms Roasted Garlic and Caramelized Onions

11 Gennaio 2023 Off Di Fausto Pitzalis

Preheat oven at 200 C / 400 F. Prepare baking pan – Line a 15 x 10 sheet pan with foil or parchment paper for easy clean-up. Spray pan – or spread the parchment or foil with oil. Season chicken – In a large bowl, season the chicken with salt and pepper. Prepare marinade – In a small bowl, combine the olive oil, dried oregano, rosemary, minced garlic, red pepper flakes, salt, pepper, lemon juice Spread over sheet pan – Place the chicken on the foil surrounded by the mushrooms, sliced onions, whole garlic cloves, and lemon slices. Coat everything – Pour the marinade over the whole pan and toss everything to coat. Bake – Roast in the oven on the middle rack for about 35 to 40 minutes. (if using a thermometer the internal temperature of the chicken should read 165F). Rest – Let the chicken rest for at least 10 minutes before serving.

Traduzione in Italiano:

Preriscaldare il forno a 200 C / 400 F. Preparare la teglia-rivestimento una padella da 15 x 10 con carta per fogli o pergamena per una facile pulizia. Spruzzare la padella – o allargare la pergamena o la pellicola con olio. Condisci il pollo: in una ciotola capiente, condire il pollo con sale e pepe. Prepara la marinata – in una piccola ciotola, unisci l’olio d’oliva, il origano secco, il rosmarino, l’aglio tritato, i fiocchi di peperoncino, il sale, il pepe, il succo di limone sparso sulla teglia – posiziona il pollo sul foglio circondato dai funghi, cipolle affettate, spicchi d’aglio interi e fette di limone. Ricopri tutto: versa la marinata su tutta la padella e getta tutto per ricoprire. Cuocere: arrostire nel forno sulla griglia centrale per circa 35-40 minuti. (Se si utilizza un termometro, la temperatura interna del pollo dovrebbe leggere 165F). Riposa: lascia riposare il pollo per almeno 10 minuti prima di servire.