Classic Mango Mousse Recipe
11 Gennaio 2023Peel, de-seed and roughly chop mangoes. Save a few slices for garnish. Blend remaining mangoes in a blender Set aside. In a heavy-bottom saucepan combine sugar, cornstarch, egg yolks, vanilla, and salt. Slowly add the milk while whisking to prevent lumps. Place the saucepan on medium heat until the pastry cream thickens. You want the pastry cream to come to a boil so the cornstarch will thicken the mixture. Add the mango puree and stir well to combine. Sift through a sieve. Cover with the plastic wrap touching the surface of the cream. Set aside to cool completely. Whip the cream using a whisk attachment until soft peaks. DISSOLVE THE GELATIN Place gelatin with the remaining 60 ml (¼ cup) water. Let sit for 3 minutes to dissolve. Gently warm the gelatin in a double boiler or microwave at 30-sec intervals until completely dissolved. Set aside to cool slightly but still warm. First, add just a couple of tbsp of cooled mango pastry cream to the gelatin and whisk well to avoid any lumps. (we are tampering the gelatin so it won’t seize) Then, add the gelatin mixture to the full batch of mango pastry cream. Next, fold in the whipped cream until well combined. Pour or pipe equal amounts into desired bowl, cups or ramekins Place the fill cup in the fridge for at least 3 hours to chill completely. The mousse will set in an hour or two but it tastes great if chilled for a couple of hours. Garnish with mango slices when ready to serve.
Traduzione in Italiano:
Sbucciare, de-seed e tagliare approssimativamente i mango. Risparmia alcune fette per guarnire. Frullare i mango rimanenti in un frullatore messo da parte. In una casseruola a fondo pesante unire zucchero, amido di mais, tuorli d’uovo, vaniglia e sale. Aggiungi lentamente il latte mentre si sbatte per prevenire grumi. Posizionare la casseruola a fuoco medio fino a quando la crema pasticceria si addensa. Vuoi che la crema pasticceria venga a ebollizione in modo che l’amido di mais addensino la miscela. Aggiungi la purea di mango e mescola bene per unire. Setacciare un setaccio. Coprire con l’involucro di plastica che tocca la superficie della crema. Metti da parte per raffreddare completamente. Montare la crema usando un attacco di frusta fino a picchi morbidi. Sciogliere la gelatina Posizionare la gelatina con l’acqua rimanente di 60 ml (¼ di tazza). Lasciare sedere per 3 minuti per dissolversi. Riscaldare delicatamente la gelatina in una doppia caldaia o a microonde a intervalli di 30 secondi fino a quando non si dissolve. Metti da parte per raffreddare leggermente ma ancora caldo. Innanzitutto, aggiungi solo un paio di cucchiai di crema di pasticceria mango raffreddata alla gelatina e frusta bene per evitare eventuali grumi. (Stiamo manomettendo la gelatina, quindi non si coglierà) Quindi aggiungi la miscela di gelatina al lotto completo di crema di pasticceria mango. Quindi, piega nella panna montata fino a quando non è ben combinata. Versare o tubo pari quantità nella ciotola desiderata, tazze o ramekins posizionare la tazza di riempimento in frigorifero per almeno 3 ore per raffreddare completamente. La mousse si imposterà tra un’ora o due ma ha un ottimo sapore se freddo per un paio d’ore. Guarnire con fette di mango quando sei pronto per servire.