Chicken Satay with Peanut Sauce

Chicken Satay with Peanut Sauce

11 Gennaio 2023 Off Di Fausto Pitzalis

Chicken marinade – Add all marinade ingredients into a bowl or ziplock bag. Use a whisk to ensure everything is well combined. Marinate chicken – Add all the chicken pieces to the marinade and leave to marinate for 15 minutes up to 3 hours. Pro tip – The chicken must be cut into 1-inch cubes. Wipe off excess moisture so the marinade will stick to the chicken. Skewer chicken – Thread the chicken pieces on the skewers. Do not over-crowd the skewers. I add 4 to 5 pieces on each skewer that’s 6 inches long. Pro tip – Soak the skewers in water for 30 minutes, this will prevent them from burning on the fire. Peanut sauce – In a bowl add all the sauce ingredients. Use a whisk to combine well. Transfer to a saucepan and cook the sauce until it’s thick like a syrup. Remove from heat and transfer to a serving bowl. Pro tip – Keep the heat medium to low so the sauce is well combined without scorching at the bottom. If necessary, add a few tablespoons of water for consistency. Grill satay chicken – Heat a grill on high. Place the skewers but do not crowd the grill. Lightly brush the chicken with oil which will also prevent them from sticking.Pro tip – Crowding the grill will reduce the temperature of the grill and stew rather than grill the chicken. Cook the chicken turning the skewers occasionally until the chicken is cooked. About 3 to 4 minutes on each side or 8 to 10 minutes per skewer. Pro tip – when cooked the internal temperature of the chicken should reach 165 degrees F Brush with peanut butter – At the last minute or two of cooking, brush the chicken skewers with the peanut sauce on both sides. Pro tip – This gives the skewers a deeper color and enhances the flavor of the peanut butter. Remove from heat and serve with more peanut sauce on the side.

Traduzione in Italiano:

Pollo marinato – Aggiungi tutti gli ingredienti di marinata in una ciotola o in un sacchetto con chiusura a zip. Usa una frusta per assicurarti che tutto sia ben combinato. Marinate pollo: aggiungi tutti i pezzi di pollo alla marinata e lascia marinare per 15 minuti fino a 3 ore. SUGGERIMENTO PRO – Il pollo deve essere tagliato a cubetti da 1 pollice. Pulisci l’umidità in eccesso in modo che la marinata si attacchi al pollo. Pollo dell’innesco: infilare i pezzi di pollo sugli spiedini. Non fare troppo affare gli spiedini. Aggiungo da 4 a 5 pezzi su ogni spiedino lungo 6 pollici. SUGGERIMENTO PRO – Immergi gli spiedini in acqua per 30 minuti, ciò impedirà loro di bruciare sul fuoco. Salsa di arachidi – In una ciotola aggiungere tutti gli ingredienti della salsa. Usa una frusta per combinare bene. Trasferire in una casseruola e cuocere la salsa fino a quando non è densa come uno sciroppo. Togliere dal fuoco e trasferire in una ciotola da portata. SUGGERIMENTO PRO – Mantieni il calore medio -basso in modo che la salsa sia ben combinata senza torriare sul fondo. Se necessario, aggiungi alcuni cucchiai di acqua per coerenza. Grill Satay Chicken – Scalda una griglia in alto. Metti gli spiedini ma non affollano la griglia. Spennellare leggermente il pollo con olio che impedirà anche loro di attaccare. Punta per la punta – Affollando la griglia ridurrà la temperatura della griglia e dello stufato anziché grigliare il pollo. Cuocere il pollo girando gli spiedini di tanto in tanto fino a quando il pollo è cotto. Circa 3-4 minuti su ciascun lato o 8-10 minuti per spiedino. SUGGERIMENTO PRO – Se cotta la temperatura interna del pollo dovrebbe raggiungere la spazzola di 165 gradi F con burro di arachidi – all’ultimo minuto o due di cottura, spazzola gli spiedini di pollo con la salsa di arachidi su entrambi i lati. Suggerimento professionale: questo dà agli spiedini un colore più profondo e migliora il sapore del burro di arachidi. Togliere dal fuoco e servire con più salsa di arachidi sul lato.