Creamy Chestnut Mousse Recipe

Creamy Chestnut Mousse Recipe

11 Gennaio 2023 Off Di Fausto Pitzalis

In a saucepan over medium-low heat, cook the chestnuts in the milk for 5 mins or until soft enough to squish with your hands Tip – High heat will evaporate the milk and if all the milk evaporates add a few tablespoons more until the chestnuts are soft. Once soften, take it off the heat. While still warm (not hot) blend the chestnuts and milk in a food processor until smooth. Tip – If the mixture is too dry add a few tablespoons of milk to make a smooth puree. Pass through a sieve, pressing firmly to get as much as you can. Make sure the mixture is not too dry or it won’t pass through.Tip – straining thru a sieve will take away all the fiber and skin which gives a nicer consistency for the mousse. Combine the gelatin with &frac13 cup of water. Let soak for 3 minutes then heat in the microwave for 30 to 40 seconds until completely dissolved. Let cool slightlyTip – if you have any white scum on top of the melted gelatin, take it out with a spoon. Add the melted gelatin to the chestnut puree. The best way to do this is to add a few tablespoons of puree to the gelatin. Then combine the two.Tip – adding a little puree to the gelatin first will temper and prevent the gelatin from becoming lumpy. In the bowl of a stand mixer with the whisk attachment – whip the cream with powdered sugar and vanilla extract until stiff peaks. Then, gently combine the whipped cream and chestnut mixture until you have no more white streaks. This is your chestnut mousse ready Divide the mousse evenly between 6 individual glasses. Tip – I like to pour the mousse into a piping bag and then pour it into the glasses. This makes it easier to pour and keeps the glasses clean. Chill the mousse in the fridge for at least 3 hours – preferably 4 hours or overnight. For garnish, you can top with whipped cream and sliced chestnuts. I used only sliced chestnuts Enjoy!

Traduzione in Italiano:

In una casseruola a fuoco medio -basso, cuocere le castagne nel latte per 5 minuti o fino a quando non sono abbastanza morbide da schiacciare con la punta delle mani – il fuoco alto evapora il latte e se tutto il latte evapora aggiunge alcuni cucchiai in più fino a quando le castagne sono le castagne morbido. Una volta ammorbidito, toglilo il fuoco. Mentre è ancora caldo (non caldo) mescolare le castagne e il latte in un robot da cucina fino a che liscio. Suggerimento: se la miscela è troppo asciutta aggiungi alcuni cucchiai di latte per fare una purea liscia. Passa attraverso un setaccio, premendo saldamente per ottenere il più possibile. Assicurati che la miscela non sia troppo secca o non passerà attraverso. Combina la gelatina con e FRAC13 tazza d’acqua. Lasciare immergere per 3 minuti, quindi scaldare nel microonde per 30-40 secondi fino a quando non si dissolve completamente. Lasciati raffreddare leggermente: se hai qualche feccia bianca sopra la gelatina fusa, toglila con un cucchiaio. Aggiungi la gelatina fusa alla purea di castagne. Il modo migliore per farlo è aggiungere alcuni cucchiai di purea alla gelatina. Quindi combinare i due.tip: aggiungendo una piccola purea alla gelatina prima tempera e impedirà alla gelatina di diventare grumosa. Nella ciotola di un miscelatore da supporto con l’attacco della frusta: frusta la panna con zucchero a velo ed estratto di vaniglia fino a picchi rigidi. Quindi, combina delicatamente la panna montata e la miscela di castagne fino a non avere più strisce bianche. Questa è la tua mousse di castagna pronta dividi la mousse in modo uniforme tra 6 singoli occhiali. Suggerimento: mi piace versare la mousse in un sacchetto per tubazioni e poi versarla negli occhiali. Questo rende più facile versare e mantiene gli occhiali puliti. Raffreddare la mousse in frigorifero per almeno 3 ore – preferibilmente 4 ore o durante la notte. Per guarnire, puoi superare la panna montata e le castagne a fette. Ho usato solo le castagne a fette!