Perfect Chocolate Pudding classic eggless vegan or healthy
11 Gennaio 2023In a saucepan – combine all ingredients except chocolate – starting with the sugar or honey, cornstarch (egg yolks and cocoa powder if using) – combine well. Gradually pour in the cream while whisking at the same time. Make sure you get the corners of the pot so no dry powder is stuck there. Next, add in the milk and vanilla, and give it a mix. Place the pan on a medium heat stirring to ensure it does not stick to the bottom. Once the milk is heated thru, turn the heat to low and continue to stir. I like to switch between a whisk and a spatula. The whisk makes sure there are no lumps and the spatula helps scratch the sides and bottom well. The mixture will soon become thick – you want to cook it until it comes to a low boil. The boil is what will cook the cornstarch and make it thicker. NOTE – do not use high heat – you can scorch the milk on the bottom which will give you a burnt smell and if you are using egg yolks it will scramble with high heat. Once you reach a boil, you will have a thick mixture which will coat the back of your spoon or spatula (see video). Take it off the heat. Now add the chocolate and combine well until all the chocolate is melted and you have thick glossy chocolate pudding. Immediately pour into serving cups. Lightly tap the cup on the counter to help the pudding settle (I like to leave those swirls, I think they look pretty). Place in the fridge for at least 3 to 4 hours to chill completely. (the pudding is ready in an hour but you do need at least 4 hours for them to chill) Serve as is or topped with a dollop of whipped cream, or chocolate shavings.
Traduzione in Italiano:
In una casseruola – unisci tutti gli ingredienti tranne il cioccolato – a partire da zucchero o miele, amido di mais (tuorli d’uovo e cacao in polvere se si usa) – unisci bene. Versare gradualmente la panna mentre sbatti allo stesso tempo. Assicurati di ottenere gli angoli della pentola, quindi nessuna polvere secca è bloccata lì. Quindi, aggiungi il latte e la vaniglia e dargli un mix. Posizionare la padella a fuoco medio mescolando per assicurarsi che non si attacca al fondo. Una volta riscaldato il latte, girare il fuoco in basso e continuare a mescolare. Mi piace passare da una frusta e una spatola. La frusta si assicura che non ci siano grumi e la spatola aiuta a grattare bene i lati e il fondo. La miscela diventerà presto spessa: vuoi cuocerlo fino a quando non si fa a ebollizione bassa. L’ebollizione è ciò che cuocerà l’amido di mais e lo renderà più spesso. Nota: non usare il calore alto: puoi bruciare il latte sul fondo che ti darà un odore bruciato e se stai usando tuorli d’uovo si arrampicerà a fuoco alto. Una volta raggiunta un’ebollizione, avrai una miscela spessa che ricoprirà la parte posteriore del cucchiaio o della spatola (vedi video). Toglilo dal fuoco. Ora aggiungi il cioccolato e unisci bene fino a quando tutto il cioccolato si scioglie e hai un budino al cioccolato lucido. Versare immediatamente in tazze da portata. Tocca leggermente la tazza sul bancone per aiutare il budino (mi piace lasciare quei turbini, penso che sembrano carini). Metti in frigorifero per almeno 3-4 ore per raffreddare completamente. (Il budino è pronto in un’ora ma hai bisogno di almeno 4 ore per rilassarsi) Servire come è o condito con una cucchiaiata di panna montata o trucioli di cioccolato.