Roast Lamb Shoulder in Red Wine Sauce

Roast Lamb Shoulder in Red Wine Sauce

11 Gennaio 2023 Off Di Fausto Pitzalis

Cut potatoes and carrots into large 2-inch pieces. Cut the onions and lemon into thick slices. Set aside. Remove leaves from the rosemary and thyme stalks (do not use stalks). Roughly chop the rosemary, ginger, garlic, and thyme. In a mortar and pestle, crush all marinade ingredients – rosemary, thyme, garlic, and ginger along with the olive oil, salt, and pepper. Set aside. Using a sturdy cutting board and paring knife, remove excess fat and silver skin from the shoulder. Heat a skillet on high heat. Then, sear the shoulder on all sides – remove from heat. Next, generously rub the marinade on the shoulder. Set aside. Preheat the oven at 390 F / 200 C for at least 20 minutes . In a large roasting pan – add the veggies. Then, place the marinated shoulder on top of the veggies. Add a few more sprigs of thyme and rosemary to the roasting rack. Place the onions and lemons slices on top of the shoulder. Season with salt, pepper, and a little more olive oil. Next, pour the stock and red wine around the shoulder over the veggies in the roasting rack (do not pour over the shoulder to prevent the marinade dripping off). Loosely tent the roasting pan with aluminum foil. Put the roasting rack in the oven and immediately reduce the temperature to 320 F / 160 C. Roast for about 60 minutes, basting at least once in between. Then, remove the foil and continue to roast uncovered for another 60 to 90 minutes, basting once or twice in between. The meat should be soft fork-tender and moist. Remove the shoulder and veggies to a serving platter. Cover with aluminum foil to keep warm while you make the gravy. Place the roasting pan over medium heat and add the water and red wine. Deglaze the pan, scrape with a spatula to remove all the caramelized bits of veggies, herbs, and meat. Avoid the dark burnt parts. Add flour and continue to cook a minute or two more until thickened. Strain the gravy through a sieve or mesh. Then, pour into a sauceboat. Enjoy!

Traduzione in Italiano:

Tagliare patate e carote in grandi pezzi da 2 pollici. Taglia le cipolle e il limone a fette spesse. Mettere da parte. Rimuovere le foglie dagli steli di rosmarino e timo (non usare gambi). Tritare approssimativamente il rosmarino, lo zenzero, l’aglio e il timo. In un mortaio e un pestello, schiaccia tutti gli ingredienti di marinata: rosmarino, timo, aglio e zenzero insieme all’olio d’oliva, al sale e al pepe. Mettere da parte. Usando un robusto tagliere e un coltello da cucina, rimuovere la pelle in eccesso di grasso e argento dalla spalla. Scaldare una padella a fuoco alto. Quindi, brucia la spalla su tutti i lati: rimuovere dal fuoco. Successivamente, strofina generosamente la marinata sulla spalla. Mettere da parte. Preriscalda il forno a 390 F / 200 C per almeno 20 minuti. In una padella grande – aggiungi le verdure. Quindi, posiziona la spalla marinata sopra le verdure. Aggiungi qualche altra rametto di timo e rosmarino alla griglia. Posizionare le fette di cipolle e limoni sopra la spalla. Condisci con sale, pepe e un po ‘più di olio d’oliva. Quindi, versare il brodo e il vino rosso intorno alla spalla sopra le verdure nella griglia (non versare sopra la spalla per evitare che la marinata goccioli). Tentare liberamente la padella con un foglio di alluminio. Metti la griglia in forno e riduci immediatamente la temperatura a 320 f / 160 C. arrostire per circa 60 minuti, imbastendo almeno una volta nel mezzo. Quindi, rimuovere il foglio e continuare a arrostire scoperto per altri 60-90 minuti, imbastendo una o due volte nel mezzo. La carne dovrebbe essere morbida e umida. Rimuovere la spalla e le verdure su un piatto da portata. Coprire con un foglio di alluminio per riscaldare mentre si crea il sugo. Metti la padella a fuoco medio e aggiungi l’acqua e il vino rosso. Deglaze la padella, raschiare con una spatola per rimuovere tutti i pezzi caramellati di verdure, erbe e carne. Evita le parti scure bruciate. Aggiungere la farina e continuare a cuocere un minuto o due in più fino a quando non si addensa. Filtrare il sugo attraverso un setaccio o una mesh. Quindi, versare in una barca di salsa. Divertiti!