Roast Leg of Lamb

Roast Leg of Lamb

11 Gennaio 2023 Off Di Fausto Pitzalis

Chop some fresh herbs – rosemary, thyme, and oregano – about 2 tbsp each. In a mixing bowl, combine chopped fresh herbs, sliced garlic, paprika, lemon juice, and olive oil – Set aside. Wash clean and pat dry the leg of lamb. Season with salt and pepper. Rub the marinade with your hands all over the lamb. Leave to marinate for two hours up to overnight in the fridge. An hour before cooking – take it out of the fridge and let it come to room temperature. Preheat the oven at 390 F or 200 C for 20 minutes. Place the leg of lamb in the roasting pan surrounded by the baby potatoes. (if you are not using the potatoes, place the lamb on a roasting rack). Season with salt and pepper. Add some sprigs of fresh rosemary and thyme. Insert the meat thermometer in the thickest part of the meat, but without touching the bone. Place in the preheated oven on the middle rack. Immediately, reduce oven temperature to 320 F or 160 C. For medium-rare, roast until the internal temperature of the meat reaches 130 F to 135 F, which usually takes between 60 to 70 minutes. When the thermometer reaches your desired temperature, remove the lamb out of the oven. Loosely tent it with aluminum foil and let rest for at least 15 minutes before you cut into it. Transfer the meat and potatoes to a serving platter. Place the roasting pan on medium-low heat. Add wine (or stock/water) and deglaze the pan by scraping with a spatula. Gather as much of the flavor as you can – add one tbsp flour and cook until the gravy is thick. If necessary, add more water, so it’s not too thick. Cook for another minute. Strain the gravy through a sieve and pour into a gravy boat. Enjoy!

Traduzione in Italiano:

Trita alcune erbe fresche – rosmarino, timo e origano – circa 2 cucchiai ciascuno. In una ciotola, unire le erbe fresche tritate, l’aglio a fette, la paprika, il succo di limone e l’olio d’oliva – mettiti da parte. Lavare pulito e asciugare la gamba di agnello. Condire con sale e pepe. Strofina la marinata con le mani su tutto l’agnello. Lasciare marinare per due ore fino a pernottamento in frigorifero. Un’ora prima di cucinare: toglilo dal frigorifero e lascialo venire a temperatura ambiente. Preriscaldare il forno a 390 F o 200 ° C per 20 minuti. Metti la gamba di agnello nella padella arrostita circondata dalle patate. (Se non stai usando le patate, posizionare l’agnello su una griglia). Condire con sale e pepe. Aggiungi alcuni rametti di rosmarino fresco e timo. Inserire il termometro per carne nella parte più spessa della carne, ma senza toccare l’osso. Posizionare nel forno preriscaldato sul rack centrale. Immediatamente, ridurre la temperatura del forno a 320 F o 160 C. Per medio-raro, arrostire fino a quando la temperatura interna della carne raggiunge da 130 F a 135 F, che di solito dura da 60 a 70 minuti. Quando il termometro raggiunge la temperatura desiderata, rimuovere l’agnello dal forno. Tentare in modo vago con un foglio di alluminio e lasciare riposare per almeno 15 minuti prima di tagliarlo. Trasferisci la carne e le patate su un piatto da portata. Posizionare la teglia a fuoco medio-basso. Aggiungi vino (o brodo/acqua) e deglaze la padella raschiando con una spatola. Raccogli il più possibile il sapore: aggiungi una farina cucchiai e cuoci fino a quando il sugo è denso. Se necessario, aggiungi più acqua, quindi non è troppo denso. Cuocere per un altro minuto. Filtrare il sugo attraverso un setaccio e versare in una barca sugo. Divertiti!